Griepvaccin en Pneumokokkenvaccin
Vaccinatie-dag in Corona-tijd
De praktijken van dokter Buijs (De Koppel) dokter van der Velde (De Koppel) en huisartsenechtpaar Smits (De Ronde Tafel) werken dit jaar samen om u te vaccineren tegen griep en/of pneumokokken. Vaccineren in tijden van Corona brengt uitdagingen met zich mee. Omwille van de 1,5m maatregelen en het belang van het scheiden van patientenstromen (ziek/niet ziek) vaccineren wij dit jaar op 30 oktober in Dorpshuis De Stuw met medewerking van de gemeente. Omwille van korte wachtrijen spreiden we de genodigden over de dag in tijd-slots van 15 minuten. In uw uitnodigingsbrief van de griepprik staat hoe laat u in de Stuw verwacht wordt. Indien u ook bent uitgenodigd voor het pneumokokkenvaccin kunt u deze tegelijk met de griepprik krijgen op het tijdstip dat in uw uitnodigingsbrief voor de griepprik staat. Wij willen u vragen niet op een ander tijdstip te komen en begrip te hebben voor het handhaven van al deze corona-gerelateerde maatregelen. Bij voorbaat dank hiervoor!
Hieronder vind u inhoudelijke informatie over het griep- en pneumokokken-vaccin.
Pneumokokkenvaccin
Het ministerie van VWS stelt, na advies van de gezondheidsraad, dit vaccin voor risico-groepen kosteloos beschikbaar. Uit ons dossier blijkt dat u tot deze groep behoort. Als u geboren bent tussen 1941 en 1947, komt u in aanmerking voor deze prik. De prik maakt de kans kleiner dat u ziek wordt door pneumokokken. U heeft minder kans op longontsteking. Na 5 jaar is de prik uitgewerkt. Er is een kleine kans op lichte bijwerkingen, vergelijkbaar met de griep-prik. Zie ook beknopte informatie op ommezijde en op thuisarts.nl
U krijgt van ons het pneumokokken-vaccin op dezelfde dag en tijdstip als het griepvaccin.
Griepvaccin
Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Griep gaat gemakkelijk over van de ene mens op de andere, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten of door elkaar een hand te geven. Griep kan bij sommige mensen ernstige gevolgen hebben. De griepprik beschermt u tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. In deze bijlage leest u meer over de jaarlijkse griepprik. U krijgt deze uitnodiging omdat u in aanmerking komt voor de gratis griepprik.
Voor wie is de griepprik?
Sommige mensen lopen extra risico als zij griep krijgen. De volgende groepen mensen krijgen de griepprik aangeboden, omdat zij extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep:
- mensen van 60 jaar en ouder;
- mensen met hart en vaatziekten;
- mensen met longziekten;
- mensen met diabetes (suikerziekte);
- nieraandoeningen
- weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling, zoals chemotherapie.
Voor deze groepen geldt dat de gevolgen van griep ernstiger kunnen zijn dan voor mensen jonger dan 60 jaar die gezond zijn. Hun ‘eigen’ ziekte kan ook erger worden. De jaarlijkse griepprik is bedoeld om dit te voorkomen. Dat geldt ook voor vrouwen uit bovenstaande groepen die zwanger zijn. Er is geen reden om de griepprik dan over te slaan. Wie de gratis griepprik krijgt aangeboden, wordt bepaald door de minister van VWS.
Waarom vanaf 60 jaar?
In 2008 is de leeftijd waarop mensen de griepprik gratis aangeboden krijgen, verlaagd van 65 naar 60 jaar. Het is gebleken dat mensen al vanaf 60 jaar meer risico lopen op ernstige gevolgen van griep. Ook al voelt u zich heel fit, als mensen ouder worden, veroudert ook hun afweersysteem.
Hoe werkt de griepprik?
Als u een griepprik krijgt, dan reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. De griepprik werkt na twee weken. Als u daarna in aanraking komt met het griepvirus, maken de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk. Als u de jaarlijkse griepprik heeft gehad, dan is de kans dat u griep krijgt veel kleiner. Als u toch griep krijgt, dan verloopt de ziekte meestal minder ernstig. De kans op complicaties zoals een longontsteking is kleiner. Door de griepprik is de kans ook kleiner dat uw ‘eigen’ ziekte erger wordt door griep.
Heeft de griepprik bijwerkingen?
U kunt van de griepprik de eerste dag wat pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik. Sommige mensen voelen zich na de griepprik een aantal dagen wat minder lekker. Van de griepprik kunt u geen griep krijgen.
Waarom elk jaar een griepprik?
Het griepvirus verandert regelmatig. Daardoor kunt u elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom heeft u ook elk jaar een nieuwe griepprik nodig, zodat uw lichaam nieuwe afweerstoffen kan aanmaken. De samenstelling van het vaccin is elk jaar anders. Deze wordt afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel voor gaan komen. Haal dus elk najaar tussen half oktober en half november de griepprik.
Let op!
- U krijgt de griepprik in de bovenarm, Wilt u daar met uw kleding rekening mee houden?
- Het vaccin tegen de griep is op de praktijk aanwezig. U hoeft dus niet naar de apotheek te gaan.
- Bent u allergisch voor kippeneiwit? Dan mag u geen griepprik hebben. Neem contact op met de praktijkassistente van uw huisarts.
Meer informatie
Voor meer informatie over de griepprik kunt u kijken op www.rivm.nl/griepprik. Voor meer informatie over griep en verkoudheid, zie ook de website van het RIVM.
Bron: NHG-RIVM