Kinderen met leerproblemen

Heeft mijn kind een leer- of concentratieprobleem?

Met deze vraag kloppen mensen geregeld aan bij de huisarts of bij de basisschool. In Hoevelaken hebben we afspraken gemaakt met elkaar wie de ouders en de kinderen met leer- en of concentratievragen begeleidt. De gemeente Nijkerk speelt daarin een grote rol. Sinds 2015 is de gemeente tenslotte verantwoordelijk voor jeugdhulp en dat is vastgelegd in de jeugdwet. Daarin staat dat gemeenten kinderen moeten adviseren welke hulp het beste past en samen met kind en ouders de juiste vorm van jeugdhulp moeten kiezen. De gemeente moet er voor zorgen dat de gekozen hulp ook beschikbaar is.

Wanneer een kind tegen mogelijke leer- of concentratieproblemen aanloopt, zal eerst de intern begeleider (IB-er) van de basisschool betrokken worden.

  • Soms kan de IB-er al voldoende ondersteuning bieden, zodat de vraag komt te vervallen.
  • Als de ondersteuning via de IB-er onvoldoende is, dan kan de IB-er de jeugdconsulent van het sociaal team betrekken. Het sociaal team bestaat uit medewerkers van de gemeente Nijkerk. De jeugdconsulent kijkt samen met het kind en de ouders wat er nodig is.
  • Soms is dit specialistische zorg zoals ADHD diagnostiek en dan kan de jeugdconsulent daar een verwijzing voor maken.

De huisarts wordt hier in principe niet bij betrokken.

Daarnaast organiseert de gemeente Nijkerk elke vrijdagochtend in Gezondheidscentrum Corlaer een gratis opvoedspreekuur van 10.30-12.00 uur. Ouders kunnen er terecht met hun vragen rondom het opgroeien en de opvoeding van hun kind(eren)tussen de 0 en 18 jaar.

Ook kunt u bij vragen over opvoeding zelf contact opnemen met het sociaal team van de gemeente Nijkerk via aanmelden@nijkerk.eu of 033-2472222.

Team De Ronde Tafel

(met dank aan de artsen van Praktijk Parklaan voor het opstellen van dit bericht)