Vaccinaties Meningococcen en Kinkhoest via de huisarts

Door de toenemende vraag naar maternale kinkhoest en meningokokken vaccinaties bieden de huisartsen van Hoevelaken vanaf 1 november 2018 deze vaccinaties aan. De kosten voor de vaccins betaalt u zelf wanneer u deze afhaalt in de apotheek. Voor meer informatie over deze vaccinaties kunt u contact opnemen met uw huisarts of kijk op RIVM/maternale kinkhoestvaccinatie of RIVM/meningococcen ACWY vaccinatie.

Kinkhoest vaccinatie

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd. Een goede manier om pasgeboren baby’s tegen kinkhoest te beschermen is om vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik te geven. In de loop van 2019 krijgen alle zwangere vrouwen deze prik aangeboden. Naar verwachting worden de eerste prikken gegeven na de zomer van 2019. Tot die tijd kunnen zwangere vrouwen deze zelf halen bij de huisarts. De kosten van dit vaccin bedragen €37,60.

De beste periode om een zwangere vrouw te vaccineren is tussen de 28 en 32 weken zwangerschap. In deze periode worden de meeste antistoffen via de placenta aan het ongeboren kind gegeven en zullen ook vroeg geboren baby’s er voordeel van hebben. Inenting is mogelijk

tot 38 weken.

Meningokokken vaccinatie

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan ernstige ziektebeelden veroorzaken, zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Sinds 2015 is er een toename van mensen die ziek worden van meningokokken W. Daarom start het RIVM met een vaccinatie voor peuters en jongeren die beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen. Groep W meningokokkenziekte komt in Nederland het meest voor bij tieners en ouderen.

Per 1 oktober 2018 krijgt iedereen die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar wordt, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte. In 2019 krijgen alle jongeren tussen de 14 en 18 jaar een uitnodiging. Het vaccin tegen meningokokken ACWY is sinds 1 mei 2018 in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen voor kinderen van 14 maanden.

De kosten voor dit vaccin bedragen €60,75.

De vaccinaties worden aangeboden door alle huisartspraktijken in Hoevelaken